ΤΖΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΝΑΔΑ

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Γλυκός σόργος μια ενεργειακή καλλιέργεια

Μεγάλη συμμετοχή είχε η ημερίδα παραγωγή  βιοαιθανόλης  από γλυκό σόργο  που πραγματοποιηθηκε  στις εγκαστάσεις της ΔΕΘ  όπου διεξάγεται η 24η Agrotica.    Αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα κυρίως από τους νομούς Θεσσαλονίκης  και Κιλκίς αλλά και από την Λαμία παρακολούθησαν τις εισηγήσεις των  καθηγητών και ερευνητών    .
                          Οι αγρότες  με τους οποίους συνομιλήσαμε   έδειξαν   έντονο  ενδιαφέρον για την παραγωγή και αυτό που περιμένουν είναι  αν   το κράτος   δημιουργήσει το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο .  Ακόμη  θέλουν να υπάρξουν τα κίνητρα  για την καλλιέργεια  του γλυκού σόργου.
Η κατασκευή μονάδων  επεξεργασίας του φυτού για την παραγωγή βιοαιθανολης είναι απαραίτητη για την  καλλιέργεια  του φυτού. Κατόπιν   οι αγρότες  θα κρίνουν  αν είναι  συμφέρουσες για την τσέπη τους οι συμβάσεις .
 Καλλιεργείται σε πολλές χώρες
 Στην Ινδία, Νιγηρία, Η.Π.Α, Σουδάν, Κίνα, Αργεντινή
 Καλλιεργείται για την παραγωγή σιροπιού
 Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ενδιαφέρον για την παραγωγή βιο-αιθανόλης
 Στη χώρα μας η καλλιέργεια του είναι πολύ περιορισμένη
 Στην  εισήγηση του ο Δρ. Κ. Δήμας Αναπληρωτής Καθηγητής Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης παρουσίασε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της   καλλιέργειας γλυκού σόργου
 Πλεονεκτήματα
  Υψηλή φωτοσυνθετική ικανότητα (C4 φυτό)  
 Μεγάλη παραγωγή βιομάζας
 Δυνατότητα δεύτερης κοπής
 Υψηλότερη αποδοτικότητα ζύμωσης (90-92%) το ζαχαροκάλαμο (85-88%)
 Απαιτεί χαμηλή ενέργεια (1/4) και λιγότερο από (1/2) του κόστους των μηχανημάτων
 Λιγότερα απόβλητα μετά την παραγωγή αιθανόλης συγκριτικά με τα σιτηρά
Αντοχή σε συνθήκες καταπόνησης (αλατότητας και περιορισμένης υγρασίας) Αντοχή στο πλάγιασμα και σε ορισμένες ασθένειες (βελτιωμένες ποικιλίες)
 Μειονεκτήματα γλυκού σόργου
  Εξαντλεί την εδαφική υγρασία, θρεπτικά στοιχεία και υποβαθμίζει την δομή του εδάφους
 Τα φυτικά υπολείμματα ευνοούν την ανάπτυξη των μικροοργανισμών του εδάφους που ανταγωνίζονται τις επόμενες καλλιέργειες για το Ν
 Τα φυτικά υπολείμματα ορισμένων ποικιλιών επηρεάζουν την ανάπτυξη μερικών καλλιεργούμενων φυτών (αλληλοπάθεια)
 Για το έργο  SWERTHANOL έχει δημιουργήσει  μια online   κοινότητα την ESSE COMMUNITY  στο δικτυακό  χώρο  http://esse-community.eu/
Οι ενδιαφερόμενοι  καλούνται να εγγραφούν  στην κοινότητα  προκειμένου να γίνουν  μέλη ενός παγκόσμιου  δικτύου ανταλλαγής  γνώσεων, απόψεων  και εμπειριών  γύρω από την καλλιέργεια του γλυκού σόργου και την παραγωγή βιοαιθανόλης.

''Πηγη'' http://www.greenagenda.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου