ΤΖΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΝΑΔΑ

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Έρευνα για τα Βιοκαύσιμα από Μικροφύκη σε Κύπρο και Μεσογειακές Χώρες

Στις μέρες μας έχουν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες για να βρεθούν εναλλακτικά καύσιμα για την αντικατάσταση των προϊόντων πετρελαίου και τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Ένα από τα κύρια προβλήματα με το βιοντίζελ είναι να υπάρχει διαθέσιμη αρκετή πρώτη ύλη για την παραγωγή του. Μια λύση σε αυτό το ζήτημα φαίνεται πως θα μπορούσε να είναι η καλλιέργεια μικροφυκών τα οποία βρίσκονται και στο θαλάσσιο νερό. Τα μικροφύκη έχουν υψηλότερη απόδοση για παραγωγή βιοντίζελ σε σχέση με τις ενεργειακές καλλιέργειες.


Για την επίτευξη των στόχων του έργου έχει δημιουργηθεί μια πολύ ισχυρή κοινοπραξία εταίρων και το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, συντονίζει την προσπάθεια αυτή σε συνεργασία με το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών. Το έργο «Παραγωγή βιοκαυσίμων από μικροφύκη σε επιλεγμένες χώρες της Μεσογείου» συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ENPI European Neighbourhood and Partnership Instrument (ENPI) ‐ Mediterranean Sea Basin Joint Operational Programme. Στο έργο συμμετέχουν συνολικά 11 ερευνητικοί οργανισμοί, ακαδημαϊκά ιδρύματα, ενεργειακά γραφεία, ιδιωτικοί οργανισμοί από 6 χώρες: Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Λίβανο και Αίγυπτο.
Πρόκειται για ένα νέο έργο τεχνολογίας και μπορεί να συμβάλει στους στόχους της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της ΕΕ για την «αλλαγή του κλίματος και την ενέργεια». Η μεθοδολογία περιλαμβάνει όλα τα στάδια για την παραγωγή βιοντίζελ από μικροφύκη: δειγματοληψία του θαλασσινού νερού ή γλυκού νερού, την επιλογή των μικροφυκών, χαρακτηρισμός των ειδών, η καλλιέργεια των μικροφυκών, τη συγκομιδή και την εξαγωγή βιοντίζελ και καθορισμός των ιδιοτήτων του παραγόμενου βιοντίζελ σύμφωνα με το πρότυπο EN14214 καθώς και έλεγχος και δοκιμή του.
Επιπλέον, το έργο στοχεύει να συλλέξει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τα μικροφύκη των χωρών που συμμετέχουν (επισκόπηση της βιβλιογραφίας και των μελετών), να εκπονήσει μελέτη σχετικά με τις διαθέσιμες state‐of‐the‐art τεχνολογίες και να παρέχει επίσης μελέτες σκοπιμότητας, μετά την εφαρμογή των ερευνητικών δραστηριοτήτων.

πηγη΄΄ http://www.neaenergia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου