ΤΖΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΝΑΔΑ

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Βιοκαύσιμα από ουίσκι

Ουίσκι! Ορισμένοι ντόπιοι επιστήμονες το πιστεύουν και γι' αυτό συγκρότησαν μια εταιρία με σκοπό να εμπορευματοποιήσουν την παρασκευή βιοκαυσίμων από υποπροϊόντα του εθνικού ποτού των Σκωτσέζων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το BBC όλα ξεκίνησαν όταν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Napier του Εδιμβούργου χρησιμοποίησαν δείγματα από το αποστακτήριο Glenkichie για να αναπτύξουν μια μέθοδο παραγωγής βιοκαυσίμου από τα δύο βασικά υποπροϊόντα της διαδικασίας: το υγρό που μένει στους χάλκινους άμβυκες και τους χρησιμοποιημένους σπόρους.
Οι ερευνητές λένε ότι το καύσιμο αυτό, που είναι 25 - 30% αποδοτικότερο από την παραδοσιακή βιοαιθανόλη, θα μπορούσε σε μερικά χρόνια να διατίθεται ακόμη και στα πρατήρια καυσίμων. Σε αντίθεση με την αιθανόλη, η βουτανόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πετρελαιοκινητήρες χωρίς να απαιτείται μετατροπή ή να αναμιχθεί με ντίζελ και βιοντίζελ.
"Η βιομηχανία του σκωτσέζικου malt ουίσκι αποτελεί έτοιμο πόρο για την ανάπτυξη βιοβουτανόλης", λέει ο καθηγητής Martin Tangney, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για τη Βιοαιθανόλη στο Πανεπιστήμιο Napier- Napier University's Biofuel Research Centre -και ιδρυτής της νέας εταιρίας Celtic Renewables.
"Το υγρό από τους άμβυκες και οι σπόροι θα μπορούσαν να μετατραπούν σε βιοκαύσιμο ως απευθείας υποκατάστατο των ορυκτών καυσίμων, κάτι που θα οδηγούσε σε μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, παρέχοντας παράλληλα ενεργειακή ασφάλεια, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο και στις απομακρυσμένες τοποθεσίες, όπου παράγεται το ουίσκι".

πηγη''epixeiro.gr''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου